Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.

HATÁRTALANUL

„Az Alpokaljától a Magas-Tátráig”

Fotóalbum
Lezajlott: 2016. március 15 - 18.
Fenntarthatóság: 2017. június 30.



A magyar kormány oktatási politikájának szerves része már évek óta, hogy ne legyen olyan általános iskolát elhagyó diák, aki még nem járt a történelmi nagy Magyarország területén. E célból hozták létre a HATÁRTALANUL c. pályázatot, mely során a hetedik osztályosok több napos kirándulásokon vehetnek részt állami támogatással a környező országokban, a Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt, Délvidéket vagy Burgenlandot bejárva. Ezt a lehetőséget használta ki az idei tanévben is iskolánk két hetedik osztálya a Scool-túra Kft. segítségével.
A konkrét kirándulást előkészítő órák, csoportos feladatmegoldások, zászlófestés, ajándékcsomagolás előzte meg.
Március 15-én indultunk útra Szlovákiába 4 napra a két hetedik osztállyal mi, a két „bátor” osztályfőnök: Szabóné Király Éva, Horváth Márta és Kratochwill Zoltán testnevelő tanár kollégánk.
Nagyon sokrétű, látványos várakban, csodaszép történelmi városkákban, természeti látnivalókban, magyar irodalmi és történelmi emlékekben gazdag kiránduláson vehettünk részt.
Az első napon Komárnoban a Duna menti Múzeumnál a tanulói kiselőadások után emlékszalagot helyeztünk el Jókai Mór szobránál és Bartók Béla emléktáblájánál. Mikszáthfalván a Mikszáth-emlékházban fantasztikus előadást hallhattunk nevezetes írónk életéről és műveiről az újabb iskolai emlékszalag elhelyezése után. A szállás felé haladva még útba ejtettük Kékkő várát, ahol a bástyán állva gyönyörködhetünk a környező táj szépségében. Megbeszéltük, hogy mitől is kékes árnyalatú a kőzet, melyen az egykor Balassa grófi család birtokában is levő vár áll. Délután öt óra után foglaltuk el a szállásunkat Rimaszombatban a Műszaki, Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola Kollégiumában. A meleg vacsora után elkezdtük kitölteni a feladatlapokat az első nap látnivalóiról.
Második napon a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskolában tettünk látogatást, ahol közel 500 magyar diák tanul magyarul! A hetedik osztályosoknak bemutattuk városunkat és iskolánkat egy powerpointos bemutató által, az első osztályosokkal közösen megtanultunk egy vidám szlovák mondókát, majd átadtuk apró kőszegi ajándékainkat. Igazán nagy élmény volt ez a találkozás, a beszélgetés és a közös tanulás, s bízunk benne, hogy sikerült felkelteni az érdeklődést annyira, hogy ők is ellátogatnak majd valamikor Kőszegre, a mi iskolánkba. Egy óra múlva már a gombaszögi cseppkőbarlangot csodálhattuk meg, mely az UNESCO természeti világörökség része. Idegenvezető irányításával járhattuk be a több száz méter hosszú, spagetti cseppkövekkel teli barlangrendszert. Útközben megmásztuk még az újjáépített Krasznahorka várát is, és természetesen fotózkodtunk az ágyú mellett. Rozsnyó történelmi városka Fő terén újabb műemlékeket tekintettünk meg, majd nagy örömünkre egy kis szabadidő is jutott vásárlásra, cukrászdára. Ahhoz, hogy eljussunk második éjszakai szállásunkra, bizony megjártuk az Alacsony-Tátra vonulatát, szerpentinjét szebbnél szebb havas tájakon átutazva. Nagy örömmel foglaltuk el öt óra után Igló mellett a Szlovák Paradicsom határán, a közvetlenül az erdő szomszédságában elhelyezkedő TRIO Hotelt. Vacsora után ismét összefoglaltuk a nap során látottakat, majd birtokba vettük az est további részére a közös helyiségben álló csocsót és billiárd asztalt.
A harmadik nap nagy tudású szlovákiai magyar idegenvezetőnk irányításával, érdekességekkel fűszerezett előadásaival kísérve jártuk körbe a Szepesség második legnagyobb városának, a híres iskolaváros Igló orsó alakú Fő terének nevezetességeit, végül mindenki megkongathatta a kívánságharangot a Polgármesteri Hivatal közvetlen szomszédságában. Szepes óriási várát megkerülve jutottunk el Mikszáth Kálmán regényeiből már oly jól ismert Lőcse városába. A történelmi belváros építészeti és művészettörténeti emlékekben gazdag Fő tere után a Szent Jakab templom szárnyasoltárát, Pál mester alkotását csodáltuk meg. A délután folyamán eljutottunk még a Magas-Tátra lábainál elhelyezkedő Kézsmárkra is, ahol emlékszalagot helyeztünk el az új evangélikus templomban Thököly Imre kriptájában. A közvetlen szomszédságban álló, svéd ácsok által készített, régi evangélikus fatemplomba is sikerült bejutnunk, amely nem véletlenül lett az UNESCO világörökség része. Igen érdekes a felfordított hajót ábrázoló alakjával, kör alakú ablakjaival, festményeivel és szegecs nélküli építményével. A szállás felé haladva megint jutott idő vásárlásra. A meleg vacsora elfogyasztása után bőven volt mit mesélni a nap során látottakról, sikeresen, bár kissé zajosan ment a feladatlapok kitöltése.
Utolsó nap korán keltünk, hiszen közel 500 km-es út várt ránk Kőszegig úgy, hogy közben még Selmecbányán is megálltunk. Ismét szebbnél szebb tájakon haladtunk keresztül a Magas-Tátra havas csúcsai mellett, illetve a Szlovák Paradicsomon át. Selmecbányán a Természeti Múzeum és a tárnalátogatás hatalmas élmény volt, és kijelenthettük, hogy ügyesek voltunk, hiszen még aznap sikerült kitalálnunk a földalatti labirintusból a már nyugdíjas bányász idegenvezetőnk segítségével, méghozzá teljes létszámban. A bányalátogatás után a fiúk közül többen is megállapították, hogy azt már tudják, hogy hol nem szeretnének dolgozni felnőtt korukban…
Folytattuk utunkat, majd nagy üdvrivalgás közepette suhantunk át a komárnoi hídon Magyarország területére. A rövid bábolnai McDonalds-os pihenő és eszegetés után már csak perceknek tűnt a hazaút, hiszen közben nagy örömmel hallgattuk mi, felnőttek a gyerekek élménybeszámolóit.
Este hat óra körül a szülők már izgatottan vártak bennünket a Liszt Ferenc utcában. Gyors érdeklődés után hamar szétröppentek a családok, hazaszállítva az álmosan pislogó ifjakat.
Igazán tartalmas, élménydús, programgazdag négy napot töltettünk el a Felvidéken, köszönjük az iskolavezetés támogatását, Kiss János kíséretét és Kratochwill Zoltán kollégánk segítségét.

videó: https://www.youtube.com/watch?v=5wrf9gvrvuM
blog: http://hatartalanulbersek2016.blog.hu

Szabóné Király Éva és Horváth Márta osztályfőnökök