Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Bersek József Általános Iskola > Aktuális > Bechtold István Megyei Természetismereti Verseny

Bechtold István Megyei Természetismereti Verseny

A verseny névadója
Bechtold István
1927-1991

Fotóalbum
Kőszeg számtalan kis tanulója Bechtold István előadásai nyomán szerette meg a természetet. A ismeretterjesztő előadásai a 70-es 80-as években a vár legsikeresebb programjai közé tartoztak. Érdekes, ízes előadásai nagy élményt nyújtottak a diákoknak. Sokrétű tapasztalaton nyugvó szaktudása, a hivatásos természetbúvárokat is megszégyenítő megszállottsága sok diákot magával ragadott.
Arra törekedett, hogy megismerje Kőszeg és környéke madárvilágát és hogy az utókor számára megőrizze azok egy-egy példányát. A sérült, vagy fiatal korukban elhagyott ragadozó madarakat különösen nagyon kedvelte. Ezekből mindig volt lakása mellett 10-15, azokat gondosan kialakított, elkülönített helyen lelkiismeretesen gondozta, etette, nevelte, tanította.
Elmerült a solymászat történetében, a ragadozók tanulmányozásában. Rengeteg adatot gyűjtött a solymászatról, könyvben szerette volna azokat megjelentetni, de korai halála ebben megakadályozta.
Neki köszönhetjük az 1980-ban létrehozott Tájvédelmi Körzet megszületését is. 1974-ben egyik alapítója volt a Magyar Madártani Egyesületnek. A 8. számú Chernel István Helyi csoport alapító elnöke, majd tiszteletbeli elnöke.

A verseny célja:

A Bersek József Általános Iskola 1999 óta biztosít versenyzési lehetőséget a természetismeret, és a környezetvédelem iránt érdeklődő 11-12 éves tanulók számára.
Az első években körzeti versenyként került meghirdetésre, de a nagy érdeklődés miatt az utóbbi évektől már a megye többi iskolája is bekapcsolódott.
A verseny célja: a környezet és természetvédelemre nevelés, környezettudatos magatartás kialakítása, ismeretterjesztés és versenyzési lehetőség biztosítása a 10-12 éves tanulók számára, akik szeretik a természetet és fogékonyak a környezetvédelem iránt. Ennek a korosztálynak kevés lehetősége van az ilyen jellegű megmérettetésre, mely lehetőséget ad hazánk védett területeinek természeti és kultúrtörténeti értékeinek megismertetésére.
A vetélkedő 3+1 fordulóból áll. Az első három írásbeli, a negyedik a szóbeli döntő, melyen az írásbeli fordulók első tíz helyezett csapata vehet részt. Az írásbeli fordulók anyaga felerészt a tananyagot, másik fele hazánk valamely védett területét tartalmazza.
Idén az első fordulóban a Körös-Maros Nemzeti Park a másodikban a Duna-Ipoly Nemzeti Park természeti és kulturális értékeiből összeállított feladatokat kellett a tanulóknak feldolgozniuk. A harmadik forduló anyaga hagyományainkhoz híven minden évben Vas megye és a Kőszegi Tájvédelmi Körzet.
Az írásbeli fordulókon 18 iskolából 46 csapat vett részt
A szóbeli döntőt idén is a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban rendeztük.
Az impozáns épületben és az élményösvényen látványos, izgalmas, és sok érdekes információt felvonultató interaktív játékok tették színesebbé a verseny feladatait.
Minden résztvevő csapat oklevelet kapott, az első hat helyezett pedig értékes könyvjutalomban részesült.

A döntőben részt vett iskolák:
Paragvári Utcai Általános Iskola Szombathely:3 csapat
Szombathelyi Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola: 2 csapat
Rumi Rajki István Általános Iskola, Rum: 2 csapat
Szombathelyi Neumann János Általános Iskola
Sorkifaludi Gárdonyi Géza Általános Iskola
Árpádházi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Kőszeg
Szent László Katolikus Általános Iskola Sárvár

A verseny helyezettjei:

1. 6.b lányok: Paragvári Utcai Általános Iskola Szombathely
Németh Adél, Tullner Áron, Varga Áron
Felkészítő tanár: Baltavári Andrea
2. Súr vezér: Sorkifaludi Gárdonyi Géza Általános Iskola
Hersits Balázs, Károly Gergely, Németh Lionel
Felkészítő tanár: Hodászi Csilla
3. Természetbúvárok: Szombathelyi Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola
Horváth Lara, Laki Zsombor, Virágh Botond
Felkészítő tanár: Szabó Tamás


Vilits Katalin
versenyszervező