Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.

Erdei iskola

Erdei iskolai élmények az osztályfőnök szemszögéből

Már többször kísértem bersekes osztályokat a Kőszegi-hegység szívében fekvő Stájer-házi Erdészeti Erdei Iskolába, ennek ellenére mégis izgalommal vártam a kirándulást a lelkes 6.a osztályos diákjaimmal.
Az első nap délelőttje a belvárosban szervezett helytörténeti foglalkozással telt. Ezt követte az iskola melletti játszótéren szervezett sportprogram. A menzán elfogyasztott ebéd után autókkal indultunk fel az erdei szálláshelyünkre. A Stájer-házak egy erdei tisztáson, fokozottan védett hegyi kaszálóréttel keretezve, mintegy négyezer hektáros erdőtömb szívében állnak.
A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2002-ben alakította ki erdészeti erdei iskoláját az 1770-ben épült Stájer-házak egyikében, míg a másik egykori erdészházban már 1996-ban elkészült az Erdészeti Múzeum. Az épületcsoport harmadik tagjában, az egykori gazdasági épület helyén, pedig 2004-ben került kialakításra az Erdei Szálló, melyben egy tizennégy ágyas, kettő hatágyas és egy kettő ágyas szobát foglaltunk el.
Varga Laci bácsi, az erdészeti iskola vezetője tartotta az első foglalkozást. Közben a csoporttal érkezett szülők megfőzték a vacsoránkat. Akkor úgy tűnt, mindenki jólakott, így a bográcsgulyás maradékát a szülőkkel hazaküldtük.
Az estét a félelmetesnek hitt éjszakai túrával zártunk. Az erdő bennszülött lakói csendben figyeltek minket az utunk során, időnként hangadással jelezték a betolakodó 6.a közeledését. Kissé zajos csoportunk épségben visszaérkezett a szálláshelyre.
Az este folyamán a pótvacsoraként felkínált zsíros kenyér és lekváros kenyér olyan jól fogyott, hogy a reggelire szánt kenyér jelentős részét is sikerült elpusztítani az éhes diákoknak.
A kísérő tanárok éjszakai foglalkozásáról az aludni nem szándékozó tanulók gondoskodtak.
A másnapi program, két órával a tervezett ébresztő előtt, hajnali 5 órakor kezdetét vette. Néhány fáradhatatlan tanuló küldetésnek tekintette a hajnali riasztást, amivel nem arattak osztatlan sikert fáradt társaik körében. A reggeliről és az útravaló finomságokról a szülők gondoskodtak.
Ezt követően Közel 5 kilométert gyalogoltunk az Írottkőre. Az erdei túráról visszatérve a csoportok között zajló versenysorozat értékelése után elbúcsúztunk túravezetőnktől és autókkal hazaindultunk.
Milyen tapasztalatokat szereztem tanítványaimról a kirándulás alatt?
A mai diákok szívesen vesznek részt erdei iskolai programon, a lányok szobájában egy kicsivel nagyobb a rend, a fiúk aktívabbak a foglalkozásokon, a vacsorára felkínált, el nem fogyasztott finomságok később még jól hasznosíthatók, az éjszakai pihenés fáradalmairól a 6. a osztály önkéntes éjszakai baglyai szívesen gondoskodnak.

Tóth-Percze Mária
osztályfőnök



Kolnhofer Csenge 6.b osztályos tanuló tollából

2017. 05. 25-26-án a 6. b osztályos tanulók erdei iskolán vehettek részt. Mi mindannyian remekül éreztük magunkat. Szerencsére az időjárás kedvező volt, nem volt rossz idő. Both Pityu bácsi és Andi néni vezetésével gyalog indultunk a hosszú útnak. A Vörös keresztnél megállva érdekfeszítő feladatokat kellett megoldani. Mire felértünk a Stájer házakhoz nagyon elfáradtunk. Pár lelkes szülő főzött nekünk ebédre finom pörköltet a tűzrakó helyen. Ebéd után kipakoltunk, megágyaztunk majd a rendet Andi néni és Kati néni értékelték is. Varga Laci bácsi (a szombathelyi erdészettől) előadást tartott nekünk az erdészet munkájáról és megmutatta a múzeumot is. Utána számháborúztunk, társasoztunk, labdáztunk, Dorina pedig tornázott a fűben. Ezek után jöttek az ügyességi feladatok: kötélhúzó verseny, célba dobás. 7-8 óra tájban vacsoráztunk, szalonnát és kolbászt sütöttünk. Nagyon jó volt a hangulat. 21.30-kor előadtuk az előre elkészített csatadalokat a lányok szobájában, ahol mindenki elfért kényelmesen. Ezek közül a legjobban mindenkinek az Erdei vöröskék előadása tetszett, melyet vissza is tapsoltak. 23 óra tájban elmentünk éjszakai túrára zseblámpákkal felszerelkezve. Csodás volt a csillagos ég! 1 órakor mindenki elcsendesedett, de az egyik szobában még tartott a traccs parti egy kis ideig. Másnap a szülők elkészítették a reggelinket illetve a tízórainkat, és elindultunk az Írottkőhöz. Miközben mentünk sok érdekes dolgot tudhattunk meg a kőszegi hegység élővilágáról Varga Laci bácsitól. Miután felértünk, elidőztünk ezen a csodás helyen, majd indultunk vissza. Lent már vártak a szülők, akik haza hoztak minket autókkal. Az eredményhirdetéssel zárult ez a két nap (melyet egyébként az Erdei vöröskék nyertek).
A legvégén arról beszélgettünk, hogy olyan volt ez a nap, mintha nem is kettő, hanem egy hét lett volna. Hisz annyi minden történt! Kirándulás, szórakozás, mindenkinek hasonló élményeket kívánok!