Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.

Október 23.

Ünnepi műsor az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére

Fotóalbum
„Kis irkalapjaimra,
Padomra és a fákra,
homokra és a hóra
felírlak én.

A fényre mely kigyulladt,
a fényre mely elalszik,
sok régi otthonomra
felírlak én.” (…)

Mindössze húsz nap, de a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye zajlott 1956-ban Magyarországon. Egy aprócska, de elszánt nemzet felemelte fejét és nemet mondott az elnyomásra, a diktatúrára és szembeszállt a világ akkori legnagyobb birodalmával.
1956 őszének eseményei nehezen feledhetők azok számára, akikben soha el nem múló sebeket ejtettek. 1956 világtörténeti jelentőségét elismerik, minden évben emlékezünk, koszorúzunk, fejet hajtunk a sok áldozat előtt.
Az ünnep jelkép és tanítás. Jelképe a hősiességnek, tanítás arról a nemzeti egységről, amely a felkelés tüzében, egyéni és közösségi áldozatok között született.
Fontos, hogy a diákok ismerjék történelmünk dicső eseményeit, személyiségeit, akik a haza, a haladás érdekében kiemelkedőt tettek. Zenés, látványos műsorunkban felidéztünk egy korszakot, egy eseménysorozatot. Tisztelettel, megbecsüléssel emlékeztünk azokra, akik a magyarság jövőjéért életüket áldozták, szenvedéseken estek át.

„És egy szó erejével
kezdek el újra élni,
hogy rád ismerjek s neveden
szólítsalak… Szabadság”
/Paul Éluard: Szabadság ,részlet/


Köszönjük a műsorban szereplő 5.a , 5.b osztályos tanulók és az énekkar közreműködését, valamint Terplán Zoltán és Kocsisné Pethő Judit kollégáink segítségét.

Szabóné Király Éva és Horváth Márta
műsor szervezői