Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Bersek József Általános Iskola > Aktuális > Határtalanul! pályázat által támogatott program

Határtalanul! pályázat által támogatott program

Kirándulás a Felvidékre

Április 26-28. között iskolánk hetedikes tanulói megismerkedtek a Felvidék természeti és kulturális kincseivel.

Fotóalbum
Linkajánló
Csütörtökön hajnali 6 órakor indult útnak lelkes csapatunk (35 gyerek és három kísérőtanár). 8 órakor értünk Pozsonyba, ahol a szakadó eső ellenére megnéztük a város nevezetességeit. Felkerestük Dévény várát, Magyarország kapuját, ahol a Duna belép az országba és összefolyik a Morvával. Meglátogattuk a gyönyörű Driny-cseppkőbarlangot, amely Nyugat-Szlovákia egyetlen látogatható cseppkőbarlangja.

Este 6 órakor érkeztünk Alsóbodokra, ahol megtekintettük a Vas-Turul előtt levő Esterházy János Emlékmúzeum tárlatát. A dombtetőre felérve felkerestük az Esterházy János hamvait magában foglaló sziklabarlangot, majd elhelyeztük koszorúnkat és leróttuk kegyeletünket a mártírhalált halt miniszter előtt.

Egy kedves helyen, a Paulisz Rancson töltöttük az éjszakát. Finom meleg vacsorával vártak bennünket a magyarul beszélő vendéglátóink. Este szabadprogram volt, a fiúk fociztak, néhányan kártyáztak, beszélgettek. Nagyon jó volt a hangulat.

Svédasztalos reggeli után Zoboralján a Gímesi Alapiskola diákjaival és tanáraival találkoztunk. Már csak 29 magyar gyerek jár ebbe az iskolába, de jó volt látni, hogy mennyire őrzik a magyar hagyományokat. Bemutatkoztunk egymásnak, majd kihívták a fiúkat egy foci meccsre. A rövid éjszaka ellenére a mi csapatunk bizonyult jobbnak.

Innen Gímes várához kirándultunk. Vörös Attila felvidéki honismereti vezetőnk, akit mindenki csak Atti bának szólított, gyorsan megtalálta a csoporttal a közös hangot. Három napig kísért bennünket, mindenben a segítségünkre volt. A 7,5 km-es gyalogtúra során is sok érdekes dolgot megtudtunk tőle. Felmásztunk a romos vár kalandos szikláira is, aminek legmagasabb pontja 514 méter magasan volt. Gyönyörű panoráma nyílt Zoboraljára. A túra végén megnéztük a hűs, aprócska, 11. században épült Szent György templomot Gímeskosztolányban. Ez Szlovákia legrégebbi korai román stílusú egyházi építménye.

Következő úti célunk Bajmóc volt. A mesébe illő, középkori lovagvár Mátyás király országgyűléseinek is helyszíne volt. Mátyás király kedvenc hársfája a vár bejáratával szemben áll még a mai napig. Gróf Pálffy János alakította át a Loire menti francia várkastélyok mintájára 1889-1910 között. A várban megrendezett sok rendezvény közül a legismertebb a rendszeresen április végén és május elején megrendezésre kerülő Nemzetközi Szellem- és Kísértet Fesztivál. Ebben az időszakban a Bajmóci várkastély az egész világ kísérteteinek, boszorkáinak és vámpírjainak a találkozóhelye. Szerencsénk volt, mert ezen a napon is rendezvények voltak. Színészek vezetésével, kis jeleneteikkel kaptunk ízelítőt a vár történetéből. Kár, hogy szlovákul zajlottak az előadások, de érdekes volt belecsöppenni és részesévé válni egy ilyen rendhagyó eseménynek. A program után volt egy kis szabadideje mindenkinek.

Innen indultunk Selmecbányára, ahol fáradtan és éhesen foglaltuk el a szállásunkat (Hostel sv. Juraj). Itt is nagyon finom két fogásos, meleg vacsorával vártak bennünket.

A harmadik napon reggeli után indultunk is a Selmecbányai Óvárhoz. Udvarán áll az 1848-49-es szabadságharc emlékműve. A vár szépen fel van újítva. Kis repedéseibe megférnek egymás mellett a solymok és a galambok.

Következő látnivaló a Mihály akna volt. Régen ebben a városban ezüstöt bányásztak, ezért is hívták Selmecbányát az ezüst városának is. Sétánk során felfedeztük a Petőfi Sándor emléktáblát az evangélikus líceum épületén, ahová rövid ideig iskolába járt.
A városnézés után kaptunk szabadidőt, hogy mindenki kedvére barangoljon a város apró dimbes dombos utcáin, betérjen üzleteibe, hangulatos kávézóiba. Sajnos hamar eltelt az idő, indulni kellett, Kercselics Szabolcs buszsofőr már várt bennünket. Ő is hozzájárult ahhoz, hogy ez a kirándulás ilyen jól sikerüljön.

Esztergom előtt vettünk búcsút Atti bától. Innen nélküle mentünk tovább Budapestre. Itt a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János kiállítását néztük meg. Gyerekközpontú, interaktív, nagyon színvonalas kiállítás volt.

Sofőrünknek köszönhetően hazafelé a buszból még megnézhettük Budapest nevezetességeit is. Majd elindultunk Kőszeg felé. A szülők induláskor és érkezéskor is sorfalat állva búcsúztak tőlünk és vártak bennünket. Reméljük, minden gyerek élményekben gazdagodva tért haza. Mi mindent megtettünk, hogy így legyen.

Kovácsné Zsolt Andrea
Tóth-Percze Mária
Vilits Katalin