Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Bersek József Általános Iskola > Aktuális > Az „Összetartozás napja”

Az „Összetartozás napja”

1920. június 4. – a trianoni békeszerződés aláírásának napja.

Fotóalbum
Azé a békediktátumé, mely elvette Nagy Magyarország területének 2/3-át, és határon kívülre száműzött 3,5 millió magyart.

A nemzeti összetartozás napját 2010. május 31-én iktatta törvénybe az Országgyűlés. Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Sólyom László köztársasági elnök 2010. június 3-án aláírta a törvényt, és az napra a 90. évfordulón, 2010. június 4-én hatályba is lépett.

Idén a kőszegi országzászlónál iskolánk igazgatónője, Kovácsné Szabó Éva tartotta a megemlékező beszédet és Gergye Hanna 8.b osztályos tanulónk megható előadásában hallhattunk részletet József Attila: A Dunánál c. verséből. A műsorban a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes lányai is felléptek, majd közösen elénekeltük a Székely Himnuszt. Az ünnepélyes megemlékezés után valamennyi kőszegi iskola egy-egy osztálya felsétált a Trianoni kereszthez, ahol mi is elhelyeztük a koszorúkat és mécsest gyújtottunk a 98 évvel ezelőtti szomorú esemény emlékére, bízva a szebb, közös jövőben.

Horváth Márta
szaktanár