Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Bersek József Általános Iskola > Aktuális > Milliónyi szív együtt dobog - 1956. október 23.

Milliónyi szív együtt dobog - 1956. október 23.

„Leomlanak majd, a falak, kezedről a lánc leszakad
Megáll majd a Föld, nem forog
Milliónyi szív együtt dobog.”
(Duda Gábor – szövegíró)

Fotóalbum
Idén az 1956-os forradalom és szabadságharcról a hetedik évfolyam segítségével emlékezett meg az iskola apraja és nagyja. A 7.a és a 7.b osztály is nagy lelkesedéssel vetette bele magát a munkába.
Weidl Mónika, 7. b. osztályos tanuló így fogalmazta meg a gondolatait a megemlékezéssel kapcsolatban: „Amikor megtudtuk, hogy Marcsi nénivel mi fogjuk előadni az október 23-ai műsort azonnal elkezdtük a felkészülést. A tanárnő összeválogatta a szövegeket és a zenéket, majd kiosztotta a szerepeket. Elkezdtünk próbálni, amit a délutáni elfoglaltságaink miatt nehéz volt összehozni. Mindenki próbálta megjegyezni a szövegét, ami nem mindig sikerült. Marcsi néni biztatott minket, hogy menni fog. A sok munka meghozta a gyümölcsét, mert a műsorral sikerült a kicsik figyelmét is lekötni. Jól esett a felnőttek dicsérete is. A próbák utolsó hetében Márti néni is segített minket ötleteivel. Éva néni pedig a dekoráció és a díszlet elkészítésével. Megérte sokat dolgoznunk, mert a műsor méltóképpen sikerült.”
Az előadáson egy emlékirat segítségével emlékeztünk vissza az ’56-os eseményekre, hanghatásokkal, zenével és korabeli videó- és hangfelvételekkel próbáltuk érhetővé és befogadhatóvá tenni a történelmünk ezen nehéz időszakát. Maga a történet a jelenben kezdődik, két gyerek a képzeletbeli padláson kutakodik a nagypapa bedobozolt holmijai között, amikor megtalálják a „fekete noteszt”, melyben nagy vonalakban rögzítve vannak az októberi és novemberi események, drámaian, mégis a gyerekeknek könnyen érthető módon. A műsor zárásaként egy dalt hallgattunk meg Kumánovich Kata előadásában, miközben minden szereplő gyertyát gyújtva hajtott fejet, és néma csendben emlékezett meg az 56-os hősökről.
Szeretnék köszönetet mondani a dekorációért Szabóné Király Éva tanárnőnek, a darab koordinálásáért Horváth Márta tanárnőnek, illetve a gyerekek töretlen lelkesedéséért.

Hollósiné Breznyiczki Mariann – a műsor szervezője