Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Horvátzsidányi Tagiskola > Aktuális > Iskolai kirándulás 2016

Iskolai kirándulás 2016

Mosonmagyaróváron a Futura élményközpontban jártunk iskolásainkkal, pedagógusainkkal és néhány szülővel június 3-án. Le sem lehet írni, milyen csodálatos élményben volt részünk.

Fotóalbum
Az élményközpont eredeti épületét a 18. században építették. A közel 300 éves, a Szigetköznél található épület egyik tartó gerendájába 1751-es és az 1705-ös számot véstek, építését mégis 1752-re datálják. Az 1980-as évektől kezdve raktározásra, kereskedelemre használták a magtár épületét. 2001-től a Hansági Múzeumnak a raktáraként funkcionált, régészeti, néprajzi anyag gyűjteményt tároltak benne. Kéthajós rendszer, a belső, középső oszlopsor kő szerkezetre épült. A benti faszerkezetek - tölgy oszlopok, fenyő gerendázat - a régi értékek megőrzését jelzi, míg a modern külseje a jövőre utal. Az épület hosszanti kialakítású, lépcsőkkel, átkötésekkel, négy emeletes és 12.5 méter magas. A
Futura magtár tárlatának egyik része Mosonmagyaróvár, Szigetköz és a Duna területeit mutatja be, a másik tárlat pedig a természettudományokat, azon belül is a négy elemet, a vizet, a földet, a levegőt és a tűzet mutatja be. A Németországban élő Dr. Pacher Tibor fizikus vasúti terepasz¬tal-rendszere űreszközökkel teli modellvilágot valósított meg.
Itt jártunk iskolásainkkal, pedagógusainkkal és néhány szülővel június 3-án. Le sem lehet írni, milyen csodálatos élményben volt részünk. Közel 6 órát töltöttünk a kiállítások megnézésével, de még mindig maradt nem kevés olyan látni- és kipróbálni való dolog, amire már nem futotta az időből.
Először kézműves foglakozáson vettünk részt, ahol egy jelvényt és egy csónakot készíthettünk. Majd az 5D-s „mozi” következett.
Gyermekeinknek legjobban az 5 D-s mozi tetszett. Itt éreztük át a különleges virtuális világot. A 3 dimenziós kép, a mozgó székek, a szél és az eső segítségével pillanatok alatt résztvevőjévé váltunk a kiválasztott történetnek. Négyesével ülhettünk be a terembe, ahol kaptunk egy szemüveget, valamint felhívták a figyelmünket arra, hogy végig fogjuk a szék karfáját. Hárim csoport a Taxit választotta, míg a többi három a következőket: Portálkapu, Hullámvasút a mennyországban és a Víz alatti kalandot. Hihetetlen élményt nyújtott.
A II. emeleti Tesla transzformátorral látványos és hangos villámokat generáltak, csak ebből sajnos nem sokat láttunk, akkora tömeg állt körülötte.
Science Showban különleges és látványos fizikai kísérletek voltak, amelyek mindannyiunknak nagyon tetszettek. El is határoztuk, hogy néhányat meg is valósítunk belőle.
Az Interaktív kiállításról röviden:
- A VÍZ SZINTJE olyan természeti jelenségeket mutat be, amelyekért valójában a Földet kellene körbekerülnünk. Áramlatok, víz-folyások, hajózás, víz alatti merülés és vizes élőhelyek vártak ránk a Víz szintjén.
- A FÖLD SZINTJÉNEK kiállítási eszközei látványosan szemléltetik a legfontosabb fizikai törvényeket, játékosan mutatják be a kőzet- és talajfajtákat, és a szigetközi tájat.
- A LEVEGŐ SZINTJÉN a légköri, időjárási jelenségeket, a szél természetformáló munkáját, a szélerőművek működését vizsgálhattuk. Játszhattunk a hangokkal, madarak énekében gyönyörködhettünk.
- A TŰZ SZINTJÉN optikai érdekességekkel, illúziókkal, fényjelenségekkel kapcsolatos eszközök voltak.
Az utolsó programunk a Planetárium volt. A kupolára vetített csillagászati előadáson elénk tárták a csillagos eget, megismerhettük a csillagképeket, az égitestek mozgását. A program végén látványos ismeretterjesztő kisfilmeket láttunk.
Iskolásainkkal megállapítottuk, hogy de jó lenne mégegyszer ellátogatni ide…