Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Horvátzsidányi Tagiskola > Aktuális > Őszi színház

Őszi színház

Gyermekszínházi előadáson voltunk Kőszegen a Jurisics vár lovagtermében. A Kóró és a kismadár című zenés mesejáték

Fotóalbum
A Kóró és a kismadár című zenés mesejátékot a Magyar Népmese Színház művészei adták elő nagyon jó élményt szerezve a gyerekeknek. Az előadás alatt iskolánk két tanulójának is lehetősége nyílt arra, hogy felmenjen a színpadra és részt vegyen a cselekményben. Többször énekeltünk, nevettünk az előadók viccelődésein, nagyszerűen éreztük magunkat. Izgalommal várjuk a következő előadást. (Edit néni)


Benedek Elek:
A kóró és a kis madár
Egyszer egy kis madár rászállott egy kóróra, s mondta neki:
- Ringass engem, kóró!
Mondta a kóró:
- Biz én nem ringatlak, eleget ringattalak már.
Megharagudott a madárka, repült a kecskéhez, s kérte:
- Kecske, rágd meg a kórót, mert nem akar ringatni engemet.
- Biz én nem rágom meg, mert eleget rágtam én már - felelt a kecske.
Repült a madár a farkashoz, s kérte:
- Farkas, edd meg a kecskét, mert nem akarja a kórót megrágni, a kóró pedig nem akar engem ringatni.
- Bizony nem eszem én - felelt a farkas -, ettem én már kecskét eleget.
Berepült a madár a faluba, s kérte a falut:
- Falu, lődd meg a farkast, mert nem akarja megenni a kecskét, kecske nem akarja megenni a kórót, kóró nem akar ringatni engem.
- Bizony nem lövöm én, lőttem én már farkast eleget. Most a madárka elrepült a tűzhöz, s kérte a tüzet:
- Tűz, égesd meg a falut, mert nem akarja meglőni a farkast, farkas nem akarja megenni a kecskét, kecske nem akarja megrágni a kórót, s kóró nem akar ringatni engem.
- Biz én nem égetem, égettem én már eleget - mondotta a tűz.
Hej, istenem, mit csináljon a madárka, elrepült a vízhez szörnyű haragjában.
- Víz, oltsd el a tüzet, tűz nem akarja elégetni a falut, falu nem akarja meglőni a farkast, farkas nem akarja megenni a kecskét, kecske nem akarja megrágni a kórót, kóró nem akar ringatni engem.
Mondja a víz:
- Biz én nem oltom, oltottam én már eleget.
Repült a madárka az ökörhöz, s kérte:
- Ökör, idd meg a vizet, víz nem akarja eloltani a tüzet, tűz nem akarja elégetni a falut, falu nem akarja meglőni a farkast, farkas nem akarja megenni a kecskét, kecske nem akarja megrágni a kórót, kóró nem akar ringatni engem.
Az ökör feleli:
- Bizony nem iszom én, ittam én már eleget.
Istenem, istenem, hová-merre forduljon szegény kis madárka! Fordult a járomhoz, s kérte:
- Járom, törd fel az ökör nyakát, ökör nem akarja meginni a vizet, víz nem akarja eloltani a tüzet, tűz nem akarja elégetni a falut, falu nem akarja meglőni a farkast, farkas nem akarja megenni a kecskét, kecske nem akarja megrágni a kórót, kóró nem akar ringatni engem.
Mondta a járom:
- Bizony nem töröm én fel, feltörtem én már elégszer.
Hát most már igazán merre menjen, hová forduljon a madárka? Ő bizony egyet gondolt, s elment a szúbogárhoz, s kérte szépen:
- Szú, edd meg a jármot, mert járom nem rontja fel az ökör nyakát, ökör nem issza meg a vizet, víz nem oltja el a tüzet, tűz nem égeti el a falut, falu nem lövi meg a farkast, farkas nem eszi meg a kecskét, kecske nem rágja meg a kórót, kóró nem ringat engem.
No, a szúbogár meghallgatta a kis madár kérését. Szú megette a jármot, járom feltörte az ökör nyakát, ökör megitta a vizet, víz eloltotta a tüzet, tűz elégette a falut, falu meglőtte a farkast, farkas megette a kecskét, kecske megrágta a kórót, kóró ringatta a madárkát, s még mai napig is mind ringatja.