Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Horvátzsidányi Tagiskola > Aktuális > Márton napi lampionos felvonulás

Márton napi lampionos felvonulás

Hosszú évek óta hagyomány már, hogy novemberben Márton napjához legközelebb eső pénteken elindul a lámpás menet a horvátzsidányi templom elől az ólmodi templomig.

Fotóalbum
Legyen szép idő, köd eső, szél, kitartóan sétálnak babakocsistól az anyukák, óvónénikkel és szülőkkel az óvisok, sétálnak az iskolások, kisebbek-nagyobbak, asszonyok, férfiak együtt. A menethez útközben csatlakoznak azok, akik nem a templomnál gyülekeztek. Az ólmodi templomban az iskolások adnak műsort. A Polgármester és a Plébános Urak köszöntik a résztvevőket. Közös imádság után a résztvevők a helyi kultúrotthonhoz vonulnak, ahol a vendéglátó ólmodiak kaláccsal, forró teával és forralt borral kínálják a megfáradt „vándorokat”, hogy utána újult erővel vághassanak neki a visszaútnak.
Márton nap története

A legenda szerint a 4. században Szombathely környékén született és a római császár katonájaként szolgáló Márton egy különösen hideg téli estén francia honban lovagolva megosztotta meleg köpenyét egy nélkülöző koldussal.

Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta.

Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké is szentelték.

A (legelterjedtebb) monda szerint Mártont szerénysége méltatlannak tartotta e címre, ezért elbújt egy libaólban.

A libák azonban hangos gágogásukkal elárulták, így megtalálták és Tour püspökévé szentelték.