Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Kőszegszerdahelyi Tagiskola (archívum) > Aktuális > Ökosuli hírek 2016. január - február

Ökosuli hírek 2016. január - február

Folytatódik a programsorozat.

Fotóalbum
KÖSZÖNET 2016

Ezúton szeretnénk megköszönni minden támogatónknak azt a munkát, amit a sikeres Ökoiskolai munkánkhoz nyújtott az elmúlt 3 évben, de inkább évtizedekben.
A tanulók, a tanári kar, a technikai személyzet aktív résztvevői voltak a programoknak, sőt a szülőkkel és a helyi közösségekkel együttműködve értük el a III. tanév legszebb sikerét: iskolánk elnyerte a ZÖLD BÉKA pályázat fődíját.
Jól működő kapcsolatban vagyunk több külső partnerrel (cég, civil szervezetek), akik rendkívül hatékonyan segítik munkánkat:
Creato 2005 Kft. – évközbeni hulladékgyűjtés (PET, papír, karton, fémdoboz), évente egyszer tavaszi Elektronikai Hulladékgyűjtés, immáron 4. éve;
Irottkő Natúrparkért Egyesület - programok, vetélkedők;
Kőszegszerdahelyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület – oktatás, munkavégzés;
Kerekerdő Alapítvány – túrák, táborok, vetélkedők;
Szombathelyi Erdészeti Zrt. – túrák, foglalkozások, vetélkedők;
Kutschiné Naisz Ágota, NAISZ MÉHÉSZET – ismertető foglalkozások, terepgyakorlat.
Amire büszkék vagyunk az elmúlt 3 év alatt:
Helyi közösséggel kialakított kapcsolat
Hulladékgyűjtés eredményei
Külső partneri kapcsolatok ápolása
Zöld folyosó, ablakok a suliban
Vetélkedők-eredmények
Vállalások teljesítése
Köszönet a Hegyaljai települések vezetőinek, lakosságának, diákoknak: jelenlegi és volt tanítványoknak, szülőknek, s a Németh Parkettnek, valamint a helyi boltnak!
Köszönjük!
Továbbra is várjuk a hulladékgyűjtéshez a PET, papír, karton, fémdoboz zsákokat, s idén is tervezzük a tavaszi Elektronikai Hulladékgyűjtést!

Fotóalbum
Átadták a 2015. évi Ökoiskola és Örökös Ökoiskola Címeket

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2016. január 30-án tartotta Budapesten a 2015. évi Ökoiskola és az Örökös Ökoiskola Címek oklevélátadó ünnepségét. 2015-ben több, mint 300 intézmény nyerte el az Ökoiskola, illetve az Örökös Ökoiskola Címeket, ezáltal az ökoiskolák száma immár megközelíti a kilencszázat.
Az Ökoiskola Címet 2005-ben hozta létre hivatalosan az Oktatási Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, amelyet 2011-ben az Örökös Ökoiskola Cím követett. A 2015. évi oklevélátadót az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Földművelésügyi Minisztérium és a Svájci–Magyar Együttműködési Program támogatta.

Az Ökoiskola és az Örökös Ökoiskola Cím azon nevelési-oktatási intézmények elismerése, melyek intézményi keretek között átgondoltan, rendszerszerűen és mindennapi gyakorlatként, ún. „egész intézményes” megközelítésben foglalkoznak a fenntarthatóságra neveléssel: a környezeti és egészségneveléssel, a helyi közösségek számára fontos hagyományok ápolásával, a környezettudatos intézmény működtetéssel.

Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár (FM) és Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár (EMMI) adta át a díszokleveleket annak a 62 intézmény képviselőjének, akik második alkalommal is elnyerték az Ökoiskola Címet. Sipos Imre köszöntőjében az ökoiskola programot a fenntarthatóságra nevelés egyik legelőremutatóbb hazai gyakorlatának nevezte. A fenntarthatóságra nevelés pedagógiai programja az ökoiskolákban nem csak a tanórákon jelenik meg, hanem ezen intézmények komplex módon közelítik meg a fenntarthatóságra és a környezettudatos szemléletre nevelést, például a közétkeztetésben, az intézményfenntartásban. Gulyás Andrea felidézte, hogy az Ökoiskola Címeket 2005-ben alapította az oktatásügyért és a környezetügyért felelős tárca. A címadományozás célja, hogy egyre több olyan intézmény legyen hazánkban, akik képviselik a fenntarthatóság pedagógiáját. A Földművelésügyi Minisztérium is kiemelt fontosságúnak tartja a környezeti nevelést, a fenntarthatóság és a környezettudatosság szemléletét, ezért is büszke arra, hogy egyre több agrárszakképzési intézmény nyeri el az Örökös Ökoiskola vagy az Ökoiskola Címet.

Az ünnepélyes oklevélátadó rendezvényt Dr. Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója zárta. A főigazgató szerint az Ökoiskola Cím program két ok miatt válhatott ilyen sikeressé: egyrészt, mert szükség van rá – szükség van arra, hogy odafigyeljünk a környezetünkre és megtapasztaljuk, hogy felelősséggel tartozunk a jelen és a jövő iránt. Másrészt az intézmények és az iskolák közössége – a pedagógusok, a diákok és az iskolák dolgozói – a magukévá tudták tenni ezt a programot, ezt a szemléletet és hozzá tudták adni a saját személyes hitelességüket.

Iskolánk 2015-ben újra elnyerte az Ökoiskola címet. Az erről szóló oklevelet 2016. január 30-án Kulcsár Annamária tanárnő vette át.

Fotóalbum
PONTVELEM kincsek

2016.02.17.

Idén először érkeztek meg a Pontvelem játékban rendelt kincsek.
9 diák vehette át szigorú regisztráció után az interneten rendelt Pontboltbeli tárgyait.
Legnépszerűbbnek bizonyultak a kulcstartók és a labdák, ám volt aki csak simán 4 M forintot "vásárolt"
Elem- és telefongyűjtés tovább folytatódik a tavaszi rendelésig.
Hajrá!

Fotóalbum
KAÁN KÁROLY XXIV. ORSZÁGOS TERMÉSZET-ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY

2016.02.26.

Iskolai forduló
Egy hatodikos és öt ötödikes diák készült hetek óta, s mérette meg tudását az idei Kaán Károly verseny iskolai fordulóján.

A felkészülésnél szem előtt tartott tartalmak:
*4-5-6. évfolyamon feldolgozott tananyag,
*természetismereti, környezetismereti, biológiai, földrajzi, erdőkkel kapcsolatos alapismeretek,
*a Duna- Dráva Nemzeti Park és a Hortobágyi Nemzeti Park alapvető ismerete, *
az év élőlényei,
*Kaán Károly élete, s a
TermészetBÚVÁR című lap 2015. 3-4-5-6. és a 2016. 1-2. számaiban lévő
*poszterek,
*virágkalendárium,
*útravaló.

Szép eredmények születtek. Közülük 5 tanulóért lehet szurkolni az április 15-ei, pénteki megyei fordulón.
Molnár Dzsesszika 6.c 67/100 pont
Pontyos Boglárka 5.c 85/100 pont
Boros Léda 5.c 76/100 pont
Bilics Martin 5.c 79/100 pont
Kocsis Emília 5.c 70/100 pont
Mersich Szonja 5.c 68/100 pont