Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Bersek József Általános Iskola > Aktuális > Október 6. - A nemzeti gyász napja

Október 6. - A nemzeti gyász napja

„A vesztőhelyre sáros út vitt
és kikericsek kékjei.
Száz év, s meghaltam volna úgyis-
vigasztalódott Vécsey.
Lahner György sírt s a földre nézett,
Damjanich szekéren feküdt,
Leiningen felmentő honvédek
árnyát kereste mindenütt.
S a táj olyan volt, mint a fácán:
tarlók, fák vérző foltjai,
és ők, tarkán, libegve, hátán:
elhulló, bús-szép tollai.”

Fotóalbum
Október 6-án az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverését követően az Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az ugyanezen a napon, Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékezünk.

Olyan katonák voltak ők, akik számára a fegyelem és a harctereken kiérdemelt dicsőség volt fontos. Olyan emberek voltak, akik a magyar szabadságharc hívó szavára, katonai tudásukat adták azért, hogy Magyarország szabad és független legyen. Ők azok, akik hittek abban, hogy győzhetnek. Életük azonban azzal ért véget, hogy a Habsburg Birodalom kivégzésükkel statuált példát az 1848/49-es forradalmi események megtorlására. A mártírok utolsó perceikben is a nemzetnek és a világnak mutattak példát. A legdrágábbat, az életüket adták a szabadságért.

E napon iskolánkban is felidéztük történelmünk eme legszomorúbb napját. Az emlékműsoron a 13 vértanúról és Batthyány Lajosról név szerint emlékeztünk meg, felelevenítettük életüket és az utolsó szavaikat. Emellett versek, zenék és az iskolai kórus előadásának segítségével tekintettünk vissza a mártírjainkra, a hazáért hozott önzetlen áldozatukra. A műsor zárásaként iskolánk igazgatónője, Kovácsné Szabó Éva tartott ünnepi beszédet. Ezt követően Diákönkormányzatunk képviselői az iskolánk előtti emlékműnél koszorút és mécsest helyeztek el Bersek József, iskolánk névadójának tiszteletére.

Idén az a megtiszteltetés érte iskolánkat, hogy a városi megemlékezésen is diákjaink adtak műsort. A várható rossz időjárás miatt a rendezvény a Jurisics-vár lovagtermében zajlott. Az aradi eseményekről és az emléknapról szóló műsort Horváth Enikő, iskolánk tanítójának ünnepi beszédét követően mutatták be tanulóink.

Szereplő diákjaink nagy átéléssel tudták megjeleníteni és hitelesen közvetíteni az október 6-i, nemzeti gyásznap mondanivalóját. Méltóképpen emlékeztünk meg a hősökre.

Köszönöm Horváth Márta, Kocsisné Pethő Judit és Szabóné Király Éva kollégák segítségét a műsor elkészítésében.

Draskaba Eszter
szaktanár