Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Bersek József Általános Iskola > Be-Jó Táncegyüttes

A Be-Jó Táncegyüttes

A Bersek József Általános Iskolában már 23 éve működik táncszakkörként a BE-JÓ Táncegyüttes.

Fotóalbum
Linkajánló
A mazsorett oktatás 5 korcsoportban folyik a 4 éves óvodásokkal kezdve a már dolgozó, felnőtt lányokkal bezárólag. A legügyesebb lányokból 2005. szeptemberében alakította meg Horváth Márta, a Bersek iskola történelem-orosz, tánc- és dráma pedagógusa a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttest is hiánypótlásként, hiszen Magyarország „ékszerdobozkájából”, egy ilyen történelmi múlttal rendelkező kisvárosból nem hiányozhat egy történelmi társastáncokat bemutató, népszerűsítő, hagyományőrző táncegyyüttes. 2008. nyarára már a zászlóforgatás is megjelent táncegyüttesük előadásában. Akár 1 órás műsorral is fel tudnak lépni bárhol és bármikor. A korhű XV-XVI. századi angol, francia és itáliai reneszánsz táncok mellett már a show elemek is megjelentek előadásaikban: például a bogyóforgatás, kardtánc és fáklyástánc.
A táncegyüttes a Kőszegi Ostromnapok Egyesület alapító tagjai közé tartozik. 2010-ben a kőszegi Félhold-és Telihold Ostromnapokra 2 újabb formációval egészült ki a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes műsora: a tündérszárny-táncosok és a tűztáncosok debütáltak a kőszegi ostromtanács tagjai és az érdeklődő közönség előtt. Tüzes előadásuk a Kőszegi Ostromnapok Egyesületnek köszönhetően, 2011. nyarára már komoly eszköztárral bővült: angyalszárnyakkal, tüzes poikkal, legyezőkkel, tüzes mazsorett botokkal és tüzes karikával. Már öt 30 perces tűztáncos műsorral is rendelkeznek (Kelet varázsa, Tüzes lelkem virága, Kelta varázs, Tüzes rock-legendák és Tüzes Hollywood címmel).
2014. őszén megalakult a már felnőtt és középiskolás táncosok mellett a reneszánsz táncegyüttes utánpótlás csoportja is a felső tagozatos diákokból. A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház által benyújtott KÖ-KÖZ-MŰ Program 2013/14. sikeres pályázatának köszönhetően új, csodaszép ruhákat varrathatott a tánccsoport a zászlóforgatóknak és a táncosoknak. Augusztus elején már az új ruhákban léphettek a Kőszegi Ostromnapok nézői elé. Az ifjabb lányok is egyre ügyesebbek, hiszen 2015-ben reneszánsz táncukkal a Magyar Látványtánc Sportszövetség Magyar Bajnokságán és a XXIX. Zuglói Országos Amatőr Táncfesztivál Mikulás Kupáján is arany minősítést értek el, valamint kiérdemelték Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének „Jó tanuló, jó sportoló” elismerését a november 6-i Városi Királynap alkalmából.
Elsődleges célja a BE-JÓ Táncegyüttesnek, a Bersek iskolában folyó táncoktatásnak, hogy minél fiatalabb korban elkezdve ezt a fajta mozgást, láthatóvá váljon, hogy az évek múlásával milyen óriási fejlődésen mennek keresztül az egyes táncosok, mind önnön maguk értékelésében, mind a magabiztosabb fellépés kialakulásában, mind a mozgáskultúra, az esztétikai érzék, mind az együtt táncolás, az együttlét örömének értékelésében.
Éves szinten 50-60 fellépést vagy versenyt tudhatnak maguk mögött a különböző korcsoportokkal. Ezek iskolai programok, városi és megyei rendezvények, szüreti felvonulások, hagyományőrző fesztiválok (Félhold-Telihold Ostromnapok, Gyulaffy Napok Csobáncért, Savaria Történelmi Karnevál), sportrendezvények, falunapok, valamint a Fórumház Egyesület és a Magyar Látványtánc Sportszövetség területi, országos és nemzetközi versenyei. Több alkalommal voltak láthatók az országos hatáskörű televíziók különböző adásaiban is: pl. Duna Televízió Táncvarázs c. műsorában a Bajnokok Gálájáról, és a Magyar Televízió szerkesztett műsoraiban a kőszegi Félhold-Telihold Ostromnapok szereplőiről, rendezvényeiről. Forgattak a Travel Chanel Világjáró magazinjának remek humorú műsorvezetőjével, Ian Wright-tal is 2012. nyarán.
Művészeti vezető és koreográfus: Horváth Márta

"Közösségi Kultúráért" kitüntetés 2009. + 2012. a Magyar Látványtánc Sportszövetség "Művészeti díj"-a +
- 2012. és 2014. az "ÉV MŰVÉSZETI VEZETŐJE DÍJ" + 2012. Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete "Kitüntető oklevele” + 2014. "Vas Megye Önkormányzata Kulturális Tagozata" kitüntetése