Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Bersek József Általános Iskola > Aktuális > ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS AZ ARADI VÉRTANÚK TISZTELETÉRE

ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS AZ ARADI VÉRTANÚK TISZTELETÉRE

„S ők élni fognak, élni mindörökkön,
Szent lesz, örökké szent a sírgödör,
A míg az eszmény ki nem hal e földön,
Míg magyar szellem még magasba tör,
Az igét, melyért éltet áldozának,
Szívébe írták az egész hazának,
Utódtól fogja hű utód tanulni:
Hogyan kell élni, s hogy lehet meghalni.”

Linkajánló
A dátum, amely kevés magyarázatra szorul. A 174 évvel ezelőtt történt esemény szomorú emlékezésre ad okot.
Miután Világosnál a magyar csapatok letették a fegyvert az orosz csapatok előtt, befejeződött az 1848-49-es forradalom és szabadságharc. A császári haditörvényszék ítélete alapján 1849. október 6-án Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 13 katonai vezetőjét. Gróf Batthyány Lajost, az első független és felelős magyar kormány miniszterelnökét Pesten golyó általi halálra ítélték.
Tetteik és végső helytállásuk emléke a legértékesebbek közé tartozó része a magyar nemzet szellemi öntudatának. De minden egyes magyar ember lelke legmélyén teljesedhet be a költő egyedüli vigaszaként megálmodott reménye:

„Hol sírjaink domborulnak
Unokáink leborulnak
És áldó imádság mellett
Mondják el szent neveinket.”

Tanulóink színvonalas, megható rádiós műsorral emlékeztek meg az aradi vértanúkról. A diákönkormányzat tanulói a megemlékezés után mécsest gyújtottak és koszorút helyeztek el az iskolánk előtt álló Bersek emlékfalnál. A helytörténeti szakkör tagjai a temetőben Bersek József síremlékére elhelyezték a megemlékezés virágait.
Köszönöm a műsorban a közreműködést a nyolcadik osztályos tanulóknak, valamint iskolánk énekkarának. A műsor elkészítésében köszönöm Horváth Márta és Kocsisné Pethő Judit tanárnők segítségét.

Szabóné Király Éva
szaktanár