Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.

Huszárbemutató

Az idei tanévben iskolánk névadójáról, az 1848-1849-es szabadságharcban bátorságával kitűnt babérkoszorús huszárezredes Bersek Józsefről többszörösen is megemlékeztünk.

Fotóalbum
Az iskolai műsoron kívül a diákönkormányzat képviselői és az iskolavezetés elhelyezte a tisztelet koszorúját a Bersek-emlékművön, és meggyújtottuk az emlékezés mécseseit a kőszegi temetőben található Bersek-síron is. Március 13-án még huszárbemutatón is részt vehetett valamennyi felső tagozatos tanulónk a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár épületében.
Várnainé Balogh Beáta múzeumpedagógiai szaktanácsadó szervezésének köszönhetően Bokor Gábor főhadnagy és Hegedűs Róbert hadnagy, a szombathelyi Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület tagjai bemutatták diákjainknak az 1848-as huszárok viseletét és fegyvereit, a jellemző harcmodorukat. Powerpointos kivetítés mellett röviden ismertették a huszárság több évszázados történelmét, fontos szerepüket az egyes európai vagy amerikai háborúkban, s ízelítőt kaptunk a leghíresebb huszárkapitányok életéről és emlékezetéről is. Volt lehetőség Kahoot-os vetélkedő során a már meglévő és kapott tudásanyag tesztelésére, majd a huszárruházat és fegyverek kipróbálására is. Már tudjuk és megtanultuk a huszáros köszöntést is: „Erőt, tisztességet!”
Nem volt ez másképp Bersek József huszárezredesnél sem, s mi utódok, bersekes tanárok és diákok is igyekszünk eszerint élni, munkálkodni a XXI. században.


Horváth Márta
humán munkaközösség-vezető, szaktanár