Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.

Méhek napja

Április 30-án van a Méhek Napja Magyarországon.
Ennek apropójából szervezett a Schrott méhészet nyílt napot Kőszegen.

Fotóalbum
Mi pedig nagy lelkesedéssel mentünk el a natúrpark csapatokkal megnézni az 1 hektáros családi vállalkozást. Már nagyon vártak bennünket. Schrott Alíz szemléltetéssel egybekötött érdekes előadásából megtudtuk, hogy a méhek és egyéb beporzó rovarok nélkül gabonafélékből készült élelmiszereken kívül nem sok egyéb étel kerülne az asztalunkra. Nem lenne gyümölcs, zöldség, hús, tejtermék, csokoládé. Az emberiség életét súlyosan befolyásolná ezeknek a rovaroknak a kipusztulása. A nő nemű dolgozó egyedek belehalnak a csípésbe, szúrásba, viszont csak okkal támadnak. A méhcsalád 99,5%-az életük végéig munkálkodó dolgozókból áll. Csak 40 napig élnek és gyorsan haladnak előre a ranglistán: születésük után pár napig takarítanak a kaptárban, majd a lárvákat etetik, utána virágport dolgoznak fel és nektárt érlelnek, majd őrködnek a bejáratnál, végül végre kirepülhetnek kb a 21. napon. Maximum 5 km-es távolságból gyűjtik a virágport és a nektárt. Utóbbiból készítik a mézet. Szárnyuk csapkodásával segítik a mézből elpárologtatni a vizet. Télen fűtik, nyáron hűtik a kaptárt, így állandóan 32-35o C között van a hőmérséklet odabent. Nagyon összetett, bonyolult, hierarchikus „államban” élnek.
A házigazdák limonádéval, mézzel kínáltak bennünket. Schrott Tamás méhész végül megmutatta közelről is a kaptárakat. Védőruhákba bújtunk, segítettünk füstölni az apró rovarokat, aminek hatására kicsit lenyugtattuk őket. Egy kaptárban kb 50-70 ezer méh lakik. Egy anya, pár száz here. A többi mind dolgozó. Egy kilogramm mézért kb 20 ezer kirepülés szükséges. Nem semmi! Szóval nagy a nyüzsgés a méhkaptárban.
Remélem a gyerekeknek legalább akkora élmény és tanulság volt ez a kis idő a méhek közelében, mint nekem. Eddig is szerettem a méheket, no és a mézüket, de mostantól még jobban igyekszem védeni, segíteni őket. Vigyázzunk rájuk és a környezetükre!! És együnk sok mézet, mert irtó egészséges!
Köszönjük a Schrott családnak ezt a szuper programot!

Kovácsné Zsolt Andrea
szaktanár