Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Bersek József Általános Iskola > Külföldi kapcsolatok
Iskolánkról:

Külföldi testvériskolai kapcsolatunk

Immár huszonöt éves múltra tekint vissza a testvériskolai kapcsolatunk a Bécs melletti Mödling városában lévő iskolákkal. A kapcsolat létrehozásában oroszlánrészt vállalt a mi iskolánk részéről Dr. Schrott Géza, aki abban az időben iskolánk tanára, később igazgatója volt. Az ausztriai iskola részéről Michael Dorfstätter tanár úr az együttműködés létrehozója és a mai napig is motorja.

Hosszú évekig az Europa Hauptschule iskola volt a testvériskolánk, majd pár évvel ezelőtt a Jakob Thoma Mittelschule lett a partnerünk. Összekötőtanárunk iskolát változtatott, s a kapcsolatot is magával vitte az új munkahelyére. Együttműködésünk változatlanul nagyon sokoldalú, színes, köszönhető ez Ernst Weiss mödlingi igazgató úrnak is.

Kezdetben közös nyári táborozással indult a kapcsolat, mely az évek alatt egyre színesebb, sokoldalúbb lett. Minden évben a téli időszakban egyhetes sítáborba mehet iskolánkból nyolc - tíz tanuló együtt az osztrák gyerekekkel. Tanév végén pedig mi látjuk vendégül testvériskolánk tanulóit iskolánk nyári táborában. Velünk nyaraltak Balatonfüzfőn, Balatonedericsen, Balatonakaliban, majd az idei évben Csopakon.

Tanítványainknak nemcsak a közös táborozásokon nyílt lehetőségük a nyelv gyakorlására, hanem a tesvériskolai kapcsolat már eddig is sok más alkalmat adott erre. Évente hat-hat tanulónk vesz részt az úgynevezett „Nyelvi hét” programjában. Iskolánkban minden évben megrendezzük a németnyelvi versenyt, s a legjobb eredményt elérő tanulóknak lehetőségük van egy hetet Mödlingben egy osztrák gyerek családjában eltölteni. Délelőtt együtt járnak iskolába, délután pedig közös programokat szerveznek. Ez a lehetőség is nagyon hasznos a nyelvtanulás szempontjából gyermekeink számára. Több olyan évünk is volt, amikor tanítványainkkal együtt német nyelvet tanító kollégáink is kint töltöttek egy hetet, tovább fejleszthették nyelvismeretüket, sőt ott lehetőséget kaptunk a tanításra is.

Közös programjaink minden évben gazdagodnak. Sportnapokat tartunk. Egyik évben itt Kőszegen, másik évben Mödlingben. Gyermekeink összemérhetik erejüket atlétikában, futballban, úszásban, kosárlabdázásban, asztaliteniszben és igény szerint más sportágakban is.

Tavasszal közös kirándulásokat szervezünk, hol itt nálunk a hegyekben, hol a csodálatos bécsi erdőben.

Az elmúlt néhány év óta részt veszünk egymás évadzáró ünnepélyein is. Az osztrák testvériskolánk nevelői szívesen jönnek iskolánk báljára is, melyen mindig jól érzik magukat.

Remélem, hogy nagyon sok év múlva is ilyen gazdag, sokoldalú együttműködésről számolhatnak be az utánunk jövők.

Tóth Jánosné
idegen nyelvi munkaközösség-vezető