Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Bersek József Általános Iskola > Külföldi kapcsolatok
Iskolánkról:

Comenius Program

Iskolánk 2006 szeptembere óta vesz részt a Comenius Iskolai együttműködések projektben. Ennek előzményeként 2005. szeptemberében egy előkészítő látogatáson voltunk, amelynek helyszíne Portugália, Quinta do Conde volt.

Partnereink
  • a svéd – Hedängskolan - Storvik ,
  • a portugál - Escola Basica 2,3 / S Michel Giacometti - Quinta do Conde
  • a szlovák - Zakladna Skola s materskou Skolov – Martin
általános és középiskolákkal dolgozunk együtt a portugálok koordinálásával.

A projekt címe: CHIME – Cultural Heritage In a Multicoloured Europe – „A sokszínű Európa kulturális örökségei”.

Céljaink egymás, valamint Európa különböző kultúráinak megismerése, a diákok európai polgárrá való nevelése.

A témák között szerepel:
  • régi és mai iskolák, iskolaépületek, iskolarendszerek
  • lakóépületek, várak, kastélyok
  • nemzeti és közös ünnepek
  • sportok és nemzeti játékok
  • népzenék, modern táncok és néptáncok
bemutatása.

A diákok rajzokat, fotóalbumokat készítenek, újságcikkeket írnak, kiállításokat, bemutatókat szerveznek tanáraik és szüleik segítségével, valamint belföldi és külföldi kirándulásokon, diákcseréken vesznek részt. Mindegyik partneriskolában ún. projektfalon kerülnek kiállításra az egymásnak elküldött munkák, rajzok, fotók.

Projekttalálkozók

2006. október Svédország - Sandviken - 3 pedagógus
2007. február Szlovákia - Martin - 3 pedagógus, 4 diák
2007. május Kőszeg – 12 pedagógus érkezett
2008. március Szlovákia - Martin – 3 pedagógus
2008. május Portugália - Quinta do Conde – 2 pedagógus, 4 diák
2008. szeptember Kőszeg – 11 diákot és 12 pedagógust fogadtunk
2009. május Svédország – Sandviken – 2 pedagógus, 4 diák

Beszámolók az elmúlt két évről

Az első év után sikerrel pályázott mind a négy intézmény a projektben való részvétel meghosszabbítására, így megtervezhettük, folytathattuk a munkát a hátralévő két évben is.

Első alkalommal (2008. március) három pedagógus – Szekérné Döbrősy Beáta, Tóth Jánosné és Takácsné Krancz Judit a szlovákiai Martinba utazhatott. Egy kiállítás keretén belül a magyar iskolarendszert, annak iskolatípusait és a kőszegi oktatási intézményeket mutattuk be.

A második találkozónkra a portugál Quinta do Conde-ben került sor (2008. május). Ezúttal hatan vettünk részt, két pedagógus – Imre Julianna igazgatóhelyettes és Takácsné Krancz Judit – és négy diák – Kovács Éva, Máté Réka (7.oszt.) és Major Luca, Molnár Fanny(8.oszt.).
A témák közt szerepelt a nemzeti sport, és kiemelkedő alakjainak bemutatása, valamint a nemzeti játékok tanítása, tanulása. Élményeikről Luca és Fanny tudósított:
„Május 5-én izgatottan vágtunk neki az egyhetes programnak. A repülőgépünk sajnos csak egy óra késéssel szállhatott fel a rossz idő miatt, de ez csöppet sem rontott a hangulatunkon. Portugál idő szerint fél hétkor landoltunk Lisszabonban, ahonnan tovább utaztunk Quinta do Conde városába. A vendéglátó családok, akiknél ezt a hetet töltöttük, már nagyon vártak ránk. Második napon megnéztük az iskolát (az ottani gyerekek nagyon szerencsések, hiszen csak 9 órakor kezdődik a tanítás), délután egy kirándulásra hívtak minket, ahol „dínó lábnyomokat” is láthattunk, majd megmártózhattunk az óceánban. A hét további napjain megnéztük a közeli híres várakat, székesegyházakat, bejártunk egy „mini-falut” és elmentünk Európa legnyugatibb pontjához (Cabo da Roca) is. Ezen kívül egy teljes napot töltöttünk a portugál fővárosban, Lisszabonban. Kóstoltunk algalevest, polipsalátát és különböző halakból készült specialitásokat. Szeptemberben újra találkozunk – diákok és tanárok – ezúttal itt, Kőszegen!”

Harmadik találkozónkra vendéglátóként készültünk, hiszen 11 pedagógus és 10 diákot láttunk vendégül egy hétig 2008. szeptember utolsó hetében.
Beszámolót két diákunk – Horváth Martina és Dernóczy Noémi - készített:

„Cserediák” program

„A gyerekek családoknál, a tanáraik pedig a helyi Gyöngyvirág panzióban szálltak meg. Az első két nap vendégeink részt vehettek a tanítási órákon, és megtapasztalhatták, hogyan folyik nálunk a munka. 23-án délelőtt városunk polgármestere személyesen köszöntötte a diákokat és a velük érkezett tanárokat.

A következő napon a portugálok iskolánk tornatermében mutatták be zenei hagyományaikat, népi hangszerüket. Csütörtökön voltunk az Őrségben, ahol mézeskalácsot süthettünk, korongozhattunk és ismerkedhettünk az íjászattal, a népi építészettel. Másnap jártunk a Balatonnál. Megnéztük Keszthelyen a Festetics-kastélyt, Sümegen a várat. Mindkettő nagyon tetszett a vendégeinknek.

Mivel ezen a hétvégén volt a szüreti fesztivál városunkban, a diákok és a tanárok megtekinthették hagyományos felvonulásunkat, amelyen iskolánk tanulói is képviseltették magukat. Gyorsan eltelt ez a hét. Véleményem szerint mind a külföldiek, mind az őket fogadó családok nagyon jól érezték magukat.”

A három éves program lezárásaként 2009. május utolsó hetében Svédországba utazik Kovácsné Szabó Éva igazgatónő és Takácsné Krancz Judit, valamint 4 diák: Kőrös Kármen, Dernóczi Noémi, Horváth Martina és Nagy Levente.